Manyetik Rezonans Görüntüleme yüksek manyetik alanda yer alan hastaya radyo dalgalarının gönderilmesi sonucu görüntü oluşturması temeline dayanan bir incelemedir. Bilgisayarlı Tomografiden farklı olarak X ışınları kullanılmaz. Kullanılan bu görüntüleme teknikleri ile beyin, omurilik, iskelet sistemi, eklemler, kas ve yumuşak doku hastalıkları en iyi şekilde görüntüleme imkânına sahiptir.
Görüntüleme merkezlerimizde 1.5 Tesla MR cihazı ve 0.35 Tesla Açık MR cihazları kullanılmaktadır.
MR tetkiki nasıl yapılır?
Manyetik rezonans görüntüleme vücudunuzun ve organlarınızın görüntülenmesini sağlayan tıbbi bir tetkik yöntemidir.
MR cihazı, içine girilen büyük bir mıknatıs, radyo dalgaları, sinyalleri toplayan antenler ve görüntüyü oluşturan bir bilgisayar sisteminden oluşur.
MR tetkiki genel olarak güvenli bir tetkiktir ve bilinen zararı yoktur.
MR cihazı radyasyon içermez. Çekim işlemi güçlü manyetik alan içerisinde gerçekleştirilmektedir.
Tetkik odasında mıknatısa bağlı olarak yüksek güçte manyetik alan mevcuttur ve demir gibi metalik nesneleri çeker.
Odaya girerken sizin ve beraberinizde odaya giren yakınlarınızın üzerinde metal içeren giyecek, metal nesne, manyetik kart (kredi kartı, banka kartı vb.), telefon, saat, çağrı cihazı, kesici alet, silah ve benzeri nesnelerin mutlaka çıkartılması gerekmektedir.
KALP PİLİ ve METALİK KALP KAPAĞI BULUNAN HASTALARA MR TETKİKİ YAPILAMAZ.
Cihaz çalışırken yüksek tonda titreşim tarzında gürültüler duyacaksınız; bu gürültüler normaldir. Gürültüler esnasında tetkik bölgesi ile ilgili sinyaller toplanmakta olup hareketsiz kalmanız veya gerekli durumlarda nefes tutmanız istenecektir. İncelemenin kalitesi için en önemli faktör hastanın çekim sırasında mutlak hareketsiz kalmasıdır. Uyarılara uymanız tekrarı azaltacağından mümkün olan en kısa zamanda tetkikinizin bitmesini sağlayacaktır.
Tetkik süresi incelenen bölgeye ve patolojiye göre değişebilir (20-60dk).
Çekim sırasında cam bölmenin ardından sizi izliyor olacağız ve herhangi bir sorun fark ettiğimizde veya sizin anormal bir hareketinizi gördüğümüzde anında müdahale edeceğiz.
Bazı durumlarda çekilen filmleriniz uzman doktorumuz tarafından değerlendirilirken sizden ek çekim isteyebilir ve ikinci defa ek inceleme için çağrılabilirsiniz.
Gebelikte bebek üzerinde yan etkisi olmadığı öngörülmekle birlikte ilk 3 ay içinde çok gerekli değilse gebelerde MR çekimi uygulanmaz. 3 aydan büyük gebelerde ise böyle bir kısıtlama söz konusu değildir.
Bazı durumlarda tetkik sırasında damardan kontrast ilacı vererek tetkik yapmak gerekebilir. İlaçsız incelemede görüntülenemeyen birtakım lezyonları görünür hale getirmek ve lezyonların ayırıcı tanısını yapabilmek için kontrast ilaçları MR incelemesinde kullanılır.