İştahsızlığın en sık görülen nedenlerinden biri düzensiz beslenmedir. Çocuklara öğün aralarında bisküvi, pasta, kek gibi besinler verildiğinde karnını bu gibi ürünlerle doyurur ve ana öğünlerde yemek tüketmek istemez. Çocuklarda düzenli olarak 3 ana 2 ara öğün beslenme sağlanmalı ve ara öğünleri meyve çeşitlerinden tercih etmeliyiz.
Sofrayı dikkat çekici hale getirmek, çocuğu yemeğe çekmek için iyi bir yöntemdir. Örneğin yumurtasını değişik şekillerde yapmak, renkli bardak, tabak, pipet ve sevdiği animasyon kahramanlı masa örtüleri kullanmak çocuğun sofraya olan ilgisini de arttıracaktır.
İştahsızlık sorununun bir diğer nedenlerinden biri de ödül haline gelen yemek öğünleridir. Yaşamının devam etmesini sağlayan en önemli ihtiyaçlardan biri olan beslenmeyi bir ödül aracı olarak görmesi her öğün için bir ödül beklentisine girmesini sağlayacaktır. Ödüllendirilmeye alışan bir çocuk diğer birçok şeyi yaparken de ödül istemeye başlayacaktır.
Bir diğer önemli yaklaşımlardan biri de porsiyon ölçüsüdür. Tıka basa doldurulan tabaklar, bitirmesi konusunda ısrarcı ve zorlayıcı davranışlar, başka çocuklarla kıyaslama yapmak ve eleştirmek çocuğu yemeklerden çok uzaklaşmasına ve her yemekte size karşı direnç oluşturmasına sebep olacaktır.
Anne-baba olarak da dikkat edilmesi gereken ilk temel konu kendi beslenme düzenleridir. Çünkü çocuk öncelikle anne ve babayı taklit edecektir. O yüzden besin seçimleri, öğün atlamaları, diyet gibi alışkanlıklar çocuk tarafından gözlenip zamanla uygulamaya geçecektir.
Sağlıklı bir birey yetiştirmek için ilk olarak kendi alışkanlıklarınızı, beslenmenizi düzenlemeniz gerekmektedir.
Son olarak gerekli tüm sağlık taramaları yapılarak eksiklikler varsa yerine konması gerekmektedir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Erdem